Przepisy kulinarne dla niemowląt



1.Indyk z kaszą



Składniki:
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawałek pora
- spora różyczka brokuła
- 2 średnie ziemniaki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju sojowego
- kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)

Sposób przygotowania:
Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać.



Ważne! Sprawdź jak pokonać rotawirusa



2.Kurczak z ryżem i warzywami



Składniki:
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(średnie)
- natka pietruszki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- mała cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)
- 1-2 pieczarki(można nie dodawać)
- ugotowany ryż

Sposób przygotowania:
Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż.

3.Kurczak w potrawce



Składniki:
- 3 marchewki średnie
- kawałek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 łyżka oleju
- ugotowany ryż
- do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle)

Sposób przygotowania:
Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.



4.Krupnik na cielęcinie



Składniki:
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cielęciny
- kawałek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mała cebulka
- koperek (może być suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)

Sposób przygotowania:
Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki. Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki.

5.Zupa pomidorowa z makaronem



Składniki:
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka róża brokuła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie)

Sposób przygotowania:
Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania.

6.Indyk z makaronem

Składniki:
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kawałek selera
- niewielka cebula
- masło (1 łyżeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka

Sposób przygotowania:
Ugotować warzywa, zmiksować, dodać makaron(ugotowany).

7.Warzywa ze schabem



Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- makaron gwiazdki lub zacierka

Sposób przygotowania:

8.Zupa jarzynowa z makaronem



Składniki:
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- makaron w kształcie gwiazdek lub zacierka
- olej

Ugotować zupkę i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać makaron i gotowe.

9.Jarzyny z szynką i makaronem



Składniki:
- koncentrat pomidorowy(1łyżeczka)
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej

Sposób przygotowania:
Ugotować zupkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać ugotowany makaron i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wielkość listków szynki wedle uznania dziecka. Jeśli szynka zawiera skórkę należy ją usunąć.

10. Ciasto bananowe



Składniki:
- kg bananów
- szklanka płatków owsianych
- kilka łyżeczek mąki pszennej razowej
- łyżka miodu
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki rodzynek
- łyżka oleju

Sposób przygotowania:
banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min. w temperaturze 150 stopni C.

11. Kasza manna na mleku modyfikowanym



Składniki:
- 7 miarek mleka następnego
- 180 ml wody
- 3 łyżeczki kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
wodę zagotowujemy a następnie ostudzamy. Do części wody dodajemy kaszę i cukier, gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu kaszy. Pozostała ilość wody służy do rozprowadzenia mleka. Łączymy z ugotowaną kaszą manną.

12. Papka z ziemniaków



Składniki:
- ziemniak średniej wielkości (80g)
- mleko modyfikowane następne
- 5g masła

Sposób przygotowania:
ziemniaki czyścimy, cienko obieramy, starannie płuczemy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy dodając mleko i masło , podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym mięsem lub pulpetem i jarzynką.

13. Zupa wielowarzywna



Składniki:
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1 selera
- 1 małego pora
- gałązka kalafiora
- 1/8 główki kapusty
- 3 pomidory
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- sól
- 3 łyżki soczewicy
- pieprz
- natka pietruszki
- koperek
- litr wody

Sposób przygotowania:
warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.

14. Pulpety z cielęciny i kaszki manny



Składniki:
- 1 małej marchwi (25g)
- 1 pietruszki (25g)
- 1 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera
- 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny
- 2 łyżeczki kaszy manny (10g)
- pół łyżeczki zielonej pietruszki
- 1/2 surowego żółtka
- 150ml wody

Sposób przygotowania:
mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min.

15. Zupka jarzynowa z olejem sojowym



Składniki:
- marchewka
- kalafior
- pietruszka
- 5g ryżu lub kaszki kukurydzianej
- 3g masła
- łyżeczka cukru
- 150ml wody

Sposób przygotowania:
warzywa myjemy, płuczemy i trzemy na tarce lub drobno kroimy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pół godziny do miękkości, a następnie odcedzamy. Wypłukany ryż dodajemy do wrzącego pozostałego wywaru i gotujemy 15-20 min. Warzywa przecieramy przez sitko ,łączymy z ugotowaną kaszą lub ryżem. Dodajemy olej sojowy ,cukier i zagotowujemy.

16.Jarzynka z cielęciną i pomidorami



Składniki:
- 1/2 średniej marchwi (50 g)
- średni ziemniak (60 g)
- 1/2 średniej wielkości pomidora (50 g)
- 40 g chudego surowego mięsa cielęcego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 50-100 ml wody

Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj wodę i włóż mięso. Po ok. 10 minutach dodaj warzywa, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz, po zdjęciu skórki podziel na ćwiartki, dodaj pod koniec gotowania do jarzynki z mięsem. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij mięso i na wyparzonej wrzątkiem deseczce drobno posiekaj. Warzywa zmiksuj, dodaj oliwę, wymieszaj, zagotuj, mieszając. Jarzynkę przełóż na wygrzany talerzyk, oprósz posiekaną cielęcinką. Podawaj jako drugie danie.

17.Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami



Składniki:
Obrane warzywa (90 g):
- 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
- 1/2 pietruszki (10 g)
- cząstka selera (10 g)
- por (10 g)
- średni pomidor (80 g)
- żółtko (20 g)
- łyżeczka mąki pszennej (5 g)
- woda (100 ml)

Sposób przygotowania:
Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.

18.Zupka jarzynowa z kasza manną



Składniki:
- 1/2 marchwi
- 1/2 pietruszki
- 1 łyżka startego na tarce selera
- 1 ziemniak
- 1 płaska łyżeczka kaszy manny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 150 ml wody

Sposób przygotowania;
warzywa wymyć, obrać. Pokroić w kostkę, Zagotuj wodę, włóż do wrzątku warzywa, dodaj kaszkę mannę i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Jak warzywa będą miękkie dodaj oliwę z oliwek. Zupkę wymieszaj, zagotuj.

19.Zupa z lanymi kluskami



Składniki:
- chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 pora
- natka pietruszki
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki maki pszennej lub kukurydzianej
- żółtko
- woda
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
Ciasto na kluski.
Surowe żółtko rozmieszaj z 3 łyżeczkami mąki pszennej lub kukurydzianej, dodaj łyżeczkę wody (w zależności od gęstości, musi być jak bardzo gęsta śmietana). Zupka.
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięso. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na gotującą się zupę wlej ciasto cienkim strumieniem i mieszaj, żeby zrobiły się małe kluseczki. Gotuj całość aż kluseczki wypłyną na wierzch ok. 3-4 minutki. Posyp posiekaną natką pietruszki, dodaj posiekane mięsko i gotowe!

20.Jaglanka



Składniki:
- chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 pora
- natka pietruszki
- koperek
- łyżeczka masła
- woda
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodaj kaszę jaglaną gotuj całość jeszcze ok 15 min. Posyp posiekaną natką i/lub koperkiem dodaj posiekane mięsko i zupka gotowa!

21.Ogórkowa



Składniki:
- chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 pora
- koperek
- łyżeczka masła
- 1 ziemniaka
- 1 mały ogórek kwaszony
- woda
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Obierz ze skórki ogórka kiszonego, zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Na małej patelni roztop odrobinę masła i podduś ogórka. Dodaj ogórka do garnuszka zagotuj, posyp koperkiem i zupka gotowa.

22.Kapuśniak



Składniki:
- chude mięsko (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 pora
- koperek
- łyżeczka masła
- 1 ziemniaka
- czubata łyżka kapusty kwaszonej
- woda
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta majeranku

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko. Ugotuj i drobno posiekaj. Na tarce do jarzyn o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Pora i ziemniaka drobno pokrój. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i masło. Gotuj ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Kapustę kwaszona drobno posiekaj. Dodaj kapustę do garnuszka zagotuj, posyp koperkiem i zupka gotowa.

23.Zupka kremowo owocowa



Składniki:
- 1 szklanki owoców świeżych, mrożonych lub suszonych
- mleko w proszku
- 3 łyżki płatków ryżowych
- 1 łyżka płatków owsianych
- woda

Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlej wodę i zagotuj. Na wrzątek wrzuć pokrojone owoce ( maliny, truskawki przetrzyj przez sitko) i gotuj aż zmiękną. Dodaj płatki ryżowe i płatki owsiane. Zagotuj i zmiksuj. Dodaj mleko w proszku wymieszaj i zupka gotowa.Do przygotowania zupki można użyć różnych owoców np. jabłka, gruszki, maliny, brzoskwinie, suszone namoczone wcześniej morele i śliwki. Zupkę można przygotować z jednego rodzaju owoców lub z różnych kombinacji i taka jest najsmaczniejsza (jabłka z gruszkami, brzoskwinia z morelą)Po 12 miesiącu nie trzeba zupki miksować.

24.Zupa z cukinii



Składniki:
- mała cukinia
- cebula
- mały ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litra wywaru z warzyw
- łyżka posiekanych świeżych liści kolendry lub mięty
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- pół szklanki śmietanki

Sposób przygotowania:
Cukinie umyj, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. W głębokim garnku zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i podsmażaj, nie dopuszczając do zrumienienia. Wlej wywar, dodaj cukier, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Zmiksuj. Zupę można podawać na gorąco albo schłodzoną, dodając na talerzach śmietankę i zieleninę.

25.Pulpety cielęce z kasza manną



Składniki:
- 1 marchewki
- 1 pietruszki
- mały kawałek pora
- mały kawałek selera
- 100g mielonej cielęciny
- 2 łyżeczki kaszy mannej
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajka
- 200 ml wody
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta pieprzu
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i umyj. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. W misce wymieszaj mięso, kasze manną, jajko, pieprz i sól. Uformuj malutkie pulpeciki. Każdy obtocz w bułce tartej. Z warzywnego wywaru wyjmij warzywa i zagotuj go. Na wrzątek wrzuć pulpety, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok 30 min.

26.Gulasz z królika



Składniki:
- 250 g mięsa z królik
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- włoszczyzna
- marchewka
- łyżka mąki pszennej
- koperek

Sposób przygotowania
Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.

27.Kluseczki gnocchi z dyni



Składniki:
- 250 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 300 g mąki,
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:
Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze. Po ugotowaniu dynie bardzo dobrze odsącz na sitku lub odparuj i zmiksuj na puree. Dodaj jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj. Do masy dosypuj stopniowo mąką i zagniataj gładkie ciasto. Powinno łatwo odchodzić od ręki. Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok. 1 cm, następnie krój je na kawałki ok. 1,5 cm. Każdy kluseczek rozpłaszcz ząbkami widelca odciskając na klusce ich kształt. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek gotuj, aż wypłyną na powierzchnię i odcedzaj. Można je podawać same lub z masełkiem.

28.Płatki owsiane z suszonymi owocami



Składniki:
- płatki owsiane górskie
- garść rodzynek
- kilka suszonych moreli
- jabłko
- cynamon
- cukier

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej wodą i zostaw na noc, żeby napęczniały. W osobnym naczyniu zalej rodzynki i morele. Rano w garnuszku zagotuj wodę, obierz jabłko i drobno pokrój wrzuć na wrzątek i gotuj aż będzie miękkie. Zmiksuj. Morele drobno pokrój. Do garnuszka dodaj płatki i suszone owoce, gotuj ok 5 min. Dodaj cukier i cynamon.

29.Pieczone jabłka



Składniki:
- słodkie jabłko
- ok. 100 ml soku jabłkowego
- łyżeczka cukru pudru
- szczypta cynamonu w proszku
- odrobina masła

Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, nie obieraj. Wydrąż gniazda nasienne a skórkę ponakłuwaj widelcem. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej sokiem. Do wnętrza jabłka wsyp łyżeczkę cukru pudru i odrobinę masła, z wierzchu oprósz cynamonem. Piecz w temperaturze 180C przez 45 minut.

30.Bananowa manna



Składniki:
- dwie czubate łyżki kaszy manny
- szklanka wody
- 7 miarek mleka modyfikowanego
- pół dojrzałego banana

Sposób przygotowania:
Szklankę wody podziel na jedną połowę i dwie ćwiartki. Jedną ćwiartką rozprowadź kaszę mannę, odstaw na chwilę. Pół szklanki wody zagotuj w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, zamieszaj raz jeszcze zawiesinę kaszy manny i wlej na wrzątek. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw, by kaszka przestygła. Banana umyj, obierz i rozgnieć widelcem. Ostatnią ćwiartką (najlepiej letniej) wody rozprowadź mleko modyfikowane. Banana, mleko i przestudzoną kaszkę wrzuć do wysokiego naczynia i zmiksuj mikserem na puszystą masę.

31.Biszkopt z owocami



Składniki:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
- kilogram owoców (jednego rodzaju lub mieszanych) - jabłek
- gruszek
- śliwek lub brzoskwiń

Sposób przygotowania:
Owoce umyj, osącz, oczyść z nasion lub pestek. Jabłka i gruszki obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą lub wyłóż specjalnym pergaminem. Jajka utrzyj z cukrem do białości i połącz z mąką. Możesz dodać proszek do pieczenia. Wrzuć owoce, wymieszaj i przełóż do formy. Piecz ok. 40 min (przed wyjęciem z piecyka sprawdź patyczkiem, czy gotowe). Podawaj z cukrem pudrem i ewentualnie z bitą śmietaną. Uwaga: Ciasto będzie pulchniejsze, jeżeli utrzesz z cukrem same żółtka, a białka ubijesz na sztywną pianę i dopiero wtedy połączysz jedno z drugim.

32.Bułeczki z kapustą



Składniki:
- Ciasto: 50 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- 125 dag masła lub margaryny
- 7-8 dag drożdży
- 4 żółtka
- szklanka mleka
farsz: kilogram słodkiej drobno poszatkowanej kapusty
- spora cebula
- łyżeczka oleju
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę wrzuć do garnka, podlej skąpo wodą, dodaj liście laurowe. Duś pod przykryciem, aż całkiem zmięknie. Dodaj posiekaną i podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Farsz przełóż na gęste sito i odstaw (najlepiej na noc), aż całkiem się odsączy. Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i prawie połową szklanki letniego mleka. Postaw w cieple, aż zaczyn wyrośnie. Masło roztop w rondelku, odstaw, by przestygło. 3 żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki żółtka, wyrośnięty zaczyn i masło, połącz, wlej mleko i pilnuj, by ciasto było dość zwarte. Wyrabiaj przez 10 minut. Pozostaw, aż wyrośnie. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości dużej łyżki, rozgniataj na placuszki, w środek kładź łyżeczkę farszu, zlepiaj brzegi i formuj owalne bułeczki (?szew? będzie pod spodem). Kładź na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, pozostaw do wyrośnięcia. Posmaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. ok. 180°C, aż się zrumienią. Bułeczek wyjdzie sporo, ale zasmakują na pewno całej rodzinie. Dla dorosłych i starszych dzieci farsz można zrobić z kapusty słodkiej i kwaszonej (trzeba je udusić osobno, połączyć pod koniec) z dodatkiem suszonych grzybów.

33.Chleb bezglutenowy



Składniki:
- 40 dkg mąki bezglutenowej
- 3 dkg drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- ok. 2 szklanki wody
- tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odrobiną letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce, aż urosną. 1,5 szklanki wody wlej do naczynia, dodaj rozczyn, olej, sól i mąkę. Wyrabiaj łyżką albo mikserem przez 5 minut. Dodaj jeszcze 6-8 łyżek wody, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Formę keksową wysmaruj tłuszczem. Wlej ciasto. Na wierzch wylej 5 łyżek wody. Ponacinaj chleb w poprzek formy. Przykryj formę czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (250 st. C) i piecz ok. godziny. Uwaga: Na rynku można dostać gotowe mieszanki bezglutenowe służące do wypieku chleba, ale uwaga: nadają się przeważnie dla dzieci powyżej 1. r.ż.

34.Ciasto z owocami



Składniki:
- kostka masła
- szklanka cukru
- 2 jajka
- trzy czwarte szklanki śmietanki
- mleka lub soku owocowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach waniliowy lub cytrynowy (niekoniecznie)
- kilogram owoców dowolnego rodzaju

Sposób przygotowania:
Owoce umyj, osącz, oczyść z nasion lub pestek. Jabłka i gruszki obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj formę (jak w poprzednim przepisie). Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, śmietankę (mleko lub sok), mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksuj i wymieszaj z owocami. Wyłóż do formy. Piecz ok. 40 min (przed wyjęciem z piecyka sprawdź patyczkiem, czy gotowe). Podawaj z cukrem pudrem i ewentualnie z bitą śmietany. Uwaga: Ciasto będzie pulchniejsze, jeżeli utrzesz z cukrem same żółtka, a białka ubijesz na sztywną pianę i dopiero wtedy połączysz jedno z drugim.

35.Cukinie z daleka



Składniki:
- średnia cukinia
- łyżeczka oliwy do duszenia jarzyn i druga do wysmarowania naczynia
- pół małej czerwonej cebuli
- średnia marchewka
- szczypta sproszkowanej łagodnej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki
- zmielonego kminu rzymskiego
- szczypta kurkumy
- łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekaj. Utrzyj na tarce marchewkę. Odetnij końcówki cukinii, przekrój ją wzdłuż na pół, wydrąż część miąższu. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, marchew, miąższ cukinii, przyprawy. Duś, aż zmiękną. Wymieszaj z wiórkami. Napełnij połówki cukinii farszem, zapiekaj w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temp. 175°C przez 15 min.

36.Drożdżówki z jagodami lub porzeczkami



Składniki:
- 2 jajka (lub 3 żółtka)
- 3 - 4 szklanki mąki
- 4 dag rozkruszonych drożdży
- 5 łyżek cukru
- trzy czwarte szklanki mleka
- pół kostki stopionego ciepłego masła
- szczypta soli
- 2 szklanki czarnych jagód lub czarnych porzeczek wymieszanych z cukrem (do smaku) i łyżką lub dwiema bułki tartej

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz owoców) dokładnie wymieszaj w misce i wyrób ciasto ręką lub za pomocą kuchennego robota (powinno odstawać od palców - w razie potrzeby dosyp nieco mąki). Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Wysmaruj olejem blachę lub wyłóż ją specjalnym pergaminem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na blat. Jeśli jest za rzadkie, dosyp nieco mąki, rozwałkuj na grubość 3-5 mm i podziel na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środku każdego kwadratu połóż łyżeczkę nadzienia z owoców, zagnij do środka wszystkie cztery rogi i mocno zlep. Drożdżówki ułóż na blasze i pozostaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Piecz około 20 min. Przed włożeniem do piekarnika możesz posmarować drożdżówki białkiem (żeby się ładnie zrumieniły) i posypać grubym cukrem albo po upieczeniu cukrem pudrem. Uwaga: świeże owoce można zastąpić powidłami.

37.Faszerowana cukinia



Składniki:
- średnia cukinia
- łyżeczka oliwy do duszenia jarzyn i druga do wysmarowania naczynia
- pół małej czerwonej cebuli
- średnia marchewka
- szczypta sproszkowanej łagodnej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- szczypta kurkumy
- łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekaj. Utrzyj na tarce marchewkę. Odetnij końcówki cukinii, przekrój ją wzdłuż na pół, wydrąż część miąższu. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, marchew, miąższ cukinii, przyprawy. Duś, aż zmiękną. Wymieszaj z wiórkami. Napełnij połówki cukinii farszem, zapiekaj w wysmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temp. 175°C przez 15 min.

38.Flaczki z kurczaka



Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- pół selera
- pół małego pora
- kawałek (ok. 50 g) ugotowanego mięsa kurczaka (najlepiej piersi)
- niewielki naleśnik zrobiony z użyciem samego żółtka (bez białka)
- pół łyżeczki oliwy
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki majeranku
- sól

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w drobne słupki (por w półkrążki), zalej wrzątkiem, gotuj, aż całkiem zmięknie. Mięso pokrój drobno w poprzek włókien. Naleśnik pokrój w drobniusieńkie i nie za długie paseczki. Mięso i naleśnik wrzuć do zupy. Dodaj oliwę, natkę, majeranek, szczyptę soli. To potrawa dla niemowlaków, które mają już zęby.

39.Gwiazdeczki cynamonowe



Składniki
- 1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie)
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło. Posiekaj je z mąką i cukrem, dodaj żółtko, na koniec cynamon. Owiń folią, schowaj do lodówki na godzinę. Odkrawaj kawałki, wałkuj placki grubości 3-5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremkami w kształcie gwiazdek, choinek, serduszek. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem, smaruj rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią (15-20 minut).

40.Indyk przekładany



Składniki:
- 2 łyżki mielonego mięsa indyka
- pół papryki l kilka plasterków cukinii
- 2 plastry bakłażana
- filiżanka fasolki szparagowej (lub mrożonka z warzywami odpowiednimi do wieku - pół paczki)
- dwie filiżanki lekko podgotowanego makaronu (drobnego
- np. małych muszelek)
- pół cebuli
- 3 pomidory bez skórki (z puszki)
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- pół łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj, zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj pokrojone pomidory, ew. nieco soku z nich lub wody, podduś. Sos zmiksuj, dopraw solą i ziołami prowansalskimi. Pozostałe warzywa umyj. Bakłażana musisz przygotować wcześniej (plastry posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz dokładnie wodą). Jarzyny drobno pokrój (mrożone - rozmroź, ew. rozdrobnij). Małe naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Układaj warstwy: najpierw sos pomidorowy, makaron, warzywa, mięso mielone, sos. Naczynie przykryj folią aluminiową. Zapiekaj około 40 minut w temp. 200°C.

41.Kuskus jak prawdziwy



Składniki
- filiżanka suchej kaszy kuskus
- kawałek piersi kurczaka upieczonej lub ugotowanej na parze
- dwie łyżki posiekanych: marchewki
- pietruszki i selera (może być naciowy)
- łyżeczka zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
- pół łyżeczki masła
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
Warzywa razem z groszkiem podduś w małym rondelku, podlewając odrobiną wody, gdy zmiękną, dodaj sól i masło. Mięso bez skóry pokrój na małe kawałki, dodaj do jarzyn, zamieszaj, by się zagrzało. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem, tak by powierzchnia wody znajdowała się 1 cm nad powierzchnią kaszy. Poczekaj, aż kuskus wchłonie całą wodę, zamieszaj. Polej warzywami z mięsem.

42.Lody dla młodych



Składniki:
- 50 g miąższu arbuza
- nektarynka (brzoskwinia)
- pół banana
- pół szklanki soku jabłkowego
- kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
Usuń pestki z arbuza, umyj i obierz nektarynkę, wyszoruj banana, obierz go ze skórki i odetnij ciemne końcówki. Owoce pokrój na niewielkie kawałki. Rozłóż każdy rodzaj owoców osobno na plastikowych tackach. Umieść owoce w zamrażalniku na co najmniej dwie godziny. Każdy rodzaj owoców osobno miksuj, dopóki nie będą rozkruszone na malutkie kawałki. Dolewaj nieco soku i dalej miksuj, do uzyskania ziarnistej papki. Ułóż po łyżce każdego rodzaju sorbetu na talerzyku i udekoruj deser listkami mięty.

43.Łagodne chili



Składniki
- 2 łyżki mięsa mielonego z indyka
- łyżka ugotowanej na miękko fasoli lub łyżka ziaren kukurydzy
- łyżka posiekanej świeżej zielonej papryki
- łyżka posiekanej świeżej czerwonej papryki
- dojrzały pomidor lub 2 pomidorki bez skórki z puszki
- łyżka posiekanej cebuli
- pół ząbka czosnku
- ugotowany na miękko ryż
- olej
- szczypta soli
- szczypta kolendry

Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę, starty lub zmiażdżony czosnek i paprykę. Gdy cebula będzie szklista, a papryka zmięknie, włóż mięso i duś mieszając. Dodaj pokrojonego pomidora, przykryj, zmniejsz gaz. Mieszaj co chwilę, w razie potrzeby podlej wodą. Pod koniec dodaj fasolę lub kukurydzę, sól i zioła. Wymieszaj z ciepłym jeszcze ryżem.

44.Niezły pasztet z fasoli



Składniki
- 1
- 5 szklanki ugotowanej białej fasoli
- średnia cebula
- 3 plastry bakłażana
- pół średniego ugotowanego selera (np. z zupy) lub filiżanka pokrojonego obgotowanego selera naciowego
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól

Sposób przygotowania:
Plastry bakłażana posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz, uduś na odrobinie oliwy, podlewając wodą. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na połowie łyżeczki oliwy. Selera posiekaj. Fasolę, bakłażana i selera przekręć przez maszynkę o średnich oczkach. Zmiażdżony czosnek dodaj do masy z ziołami i odrobiną soli. Wyrób jednolitą masę. Piecz w brytfance wyłożonej pergaminem (ok. godziny w temperaturze 180°C). Dla rocznego dziecka możesz zrobić pasztet z jajem: do masy dodaj żółtko, wyrób, dodaj pianę z białka. Wymieszaj, upiecz.

45.Ostre ziemniaczki



Składniki:
- 1-2 ziemniaki
- czubata łyżka posiekanego szczypioru z dymki
- ogórek kiszony
- łyżeczka posiekanego koperku
- odrobina pieprzu
- kapka oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z ogórków

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, ugotuj. Ogórek pokrój w kosteczkę. Ciepłe ziemniaki rozgnieć widelcem (lub pokrój w kostkę), a potem zmieszaj z ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem, przyprawami, oliwą i sokiem z ogórków.

46.Owoce z kruszonką



Składniki
- kilogram jabłek lub owoców mieszanych (jabłek gruszek i śliwek)
- szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 10 dag masła

Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Jabłka lub gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, oczyść z gniazd nasiennych, potnij na plasterki. śliwki wydryluj. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu. Możesz dorzucić jeszcze garść rodzynek. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i wyrabiaj palcami, aż ciasto nabierze konsystencji grubej kaszki. Posyp nim owoce. Piecz, aż kruszonka się zrumieni (ok. pół godziny). Deser można podawać na gorąco lub po przestygnięciu. Z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.

47.Pieczone jabłka



Składniki
- 2 słodkie jabłka
- 120 ml soku jabłkowego lub wody
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta cynamonu w proszku
- odrobina masła

Sposób przygotowania:
Jabłek nie kroimy i nie obieramy - wykrawamy z nich tylko gniazda nasienne, a skórkę nakłuwamy widelcem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i oblewamy sokiem. Do wnętrza jabłka wsypujemy łyżeczkę cukru pudru, a z wierzchu oprószamy cynamonem i kładziemy odrobinę masła. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45 minut. (Jeżeli na drugie jabłko ma ochotę mama, może zamiast cukru wsypać do środka łyżkę rodzynek). Dzieciom, które jeszcze nie umieją gryźć, podajemy pulpę jabłkową skrobaną łyżeczką (z odrobiną soku), większym - w kawałeczkch.

48.Pierogi z soczewicą



Składniki:
- Na ciasto: szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka mąki pszennej
- sól
- woda
Na farsz:
szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
- średnia cebula
- sól
- pieprz
- olej

Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Składniki farszu przepuść przez maszynkę do mielenia, dosól, ew. dodaj łyżeczkę oleju i trochę pieprzu, przemieszaj. Zagnieć elastyczne ciasto, rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj łyżeczkę farszu, składaj krążek na pół, zlepiaj pierogi palcami. Układaj na stolnicy oprószonej mąką. Gotuj we wrzątku, wyjmuj chwilę potem, gdy wypłyną. Wbrew tradycji - nie polewaj tłuszczem. Do farszu można dodać ok. 10-15 dkg twarogu (dla dziecka od 11. miesiąca).

49.Pizza wegetariańska



Składniki
- ok. 30 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki mleka
- 1-2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- woda
- pół strąka żółtej papryki
- pomidor obrany ze skórki
- 3 cienkie plastry bakłażana
- pół małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii
- oliwa

Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj z mlekiem i cukrem, zostaw w cieple. Gdy wyrosną, zagnieć z mąką, dodając olej i tyle wody, by ciasto było elastyczne. Możesz dodać nieco soli i suszonych ziół, np. bazylii. Włóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Bakłażana posól, odstaw na pół godziny. Zlej sok, wypłucz i osącz. Plastry pokrój na ćwiartki. Pokrój pomidora, paprykę, cebulę. Na patelni rozgrzej pół łyżeczki oliwy i duś te warzywa, aż rozpadną się na sos (możesz go także zmiksować). Dodaj kawałki bakłażana, zostaw na małym ogniu na 5 minut. Ciasto cienko rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj warzywnym sosem, wstaw do gorącego piekarnika (ok. 200°C) i piecz, aż się przyrumieni. Pod koniec pieczenia posyp natką lub bazylią. (Dla starszych ew. także serem).

50.Warzywa z jajkiem



Składniki:
- 1 ziemniak (mały)
- 1/2 marchewki
- 2 gałązki kalafiora
- 1jajko
- 2 łyżki masła prawdziwego
trochę posiekanego szczypiorku(niekoniecznie) Przygotowanie: Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Skorupkę jajka trzeba sparzyć wrzącą wodą następnie w mniejszym naczyniu (salaterce) roztrzepujemy widelcem jajko z masłem, wkładamy do gotującego się rondla z wodą i czekamy aż się zetnie. Rozdrobnione warzywka wykładamy na talerz razem z jajkiem i posypujemy szczypiorkiem,(niekoniecznie).

51.Pyszna zupka dla maluszka



Składniki:
- 1 ziemniak
- 20 dkg ugotowanego kurczaka
- 2 marchewki
- 0,5 pietruszki
- kawałeczek selera
- jedno żółtko
- woda
- szczypta soli Przygotowanie: Marchewkę, seler i pietruszkę utrzeć na drobnej tarce, ugotować wraz z ziemniakiem pokrojonym w kostkę. Nastepnie dodać kurczaka i żółtko i zagnieść wszystko widelcem lub zmiksować. Wystudzić i podać.

52.Zupa z porów



Składniki:
- 4 duże pory,
- 2 średnie ziemniaki,
- grzanki ziołowe,
- masło,
- śmietana,
- odrobina soli

Sposób przygotowania:
Pory obrać, posiekać i usmażyć na maśle, następnie do garnka włożyc pokrojone ziemniaki, usmażone pory, lekko dosmaczyć, zalać wszystko 2 szklankami wody i gotować około 40 min. Po ugotowaniu zupkę miksujemy, w miseczce dodajemy 2 łyżeczki chudej śmietany i grzanki ( dla starszych dzieci zamiast grzanek może być groszek ptysiowy)

53.domowy bobofruit



Składniki:
- jabłko
- banan
- pomarańcza
- 4 marchewki
- 100 ml wody przegotowanej
- łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
W sokowirówce wyciskamy sok z marchwi, jabłka i pomarańczy a następnie dodajemy banana, wodę i cukier. Całość miksujemy do jednolitej konsystencji.

54.kluseczki Kluseczki



Składniki:
- 1 serek homogenizowany najlepiej waniliowy;
- 1 całe jajko;
- 3 czubate łyżki mąki;
- szczypta soli



Sposób przygotowania:
wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ciasto powinno być dość gęste) i wrzucać z łyżki do gotującej wody (lekko posolonej) życzymy smacznego

55.Papka rybno-serowa



Składniki:
- 225g ziemniaków
- 50g pora
- 50g pieczarek
- 90g mrożonego dorsza
- 250ml wody lub mieszanki mlecznej
- 50g utartego sera

Sposób przygotowania:
Pokrój warzywa i grzyby. Warzywa, grzyby i rybę wrzuć do gotujacej się wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 min., aż ryba i ziemniaki będą miękkie. Wyjmij dorsza i pokrój na kawałki, sprawdzając czy nie ma ości. Włóż z powrotem rybę do garnka i wymieszaj z utartym serem. Zmiksuj potrawę na papkę o odpowiedniej konsystencji.

56.Ciasto bananowe



Składniki:
- 1 kg bananów
- szklanka płatków owsianych
- kilka łyżeczek mąki pszennej razowej
- łyżka miodu
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki rodzynek
- łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blasze pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.

57.Chleb bananowy



Składniki:
- szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki rozgniecionych bananów
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- sok owocowy (np. BOBO FRUIT)
- łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ryżem. Do rozgniecionych bananów dodajemy jajka, cukier, olej i sok. Wszystko miksujemy stopniowo aż ciasto będzie gładkie. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180-200 st.

58.Melba brzoskwiniowa




Składniki:
- 1 dojrzała brzoskwinia
- 25g świeżych lub mrożonych malin
- 1 łyżka cukru pudru
- 115g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
Z brzoskwini usuwamy pestkę i skórkę, kroimy na plasterki i wrzucamy do rondla. Dodajemy maliny i łyżkę stołową wody. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10min aż owoce będą miękkie. Przecieramy przez sito, usuwając drobne pestki malin. Owoce odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy je z cukrem i jogurtem.

59.Puszysty biszkopt z morelami



Składniki:
- 5 jajek,
- 3/4 lub pół szklanki cukru,
- szklanka mąki,
- cukier waniliowy,
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( niekoniecznie),
- 3/4 kg moreli lub pokrojonych w ósemki jabłek.

Sposób przygotowania:
Morele umyj, wytrzyj i pokrój na ćwiartki. Umyj też jajka i oddziel żółtka od białek - uważaj, by ani odrobina żółtka nie dostała się do białek! Ubij białka na sztywną pianę, a następnie ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. Połącz żółtka z pianą, następnie powoli dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylej masę do grubo wysmarowanej masłem tortownicy, ułóż na powierzchni ciasta morele i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni C. Kiedy poweirzchnia biszkoptu będzie złota, sprawdź patyczkiem, czy jest upieczony. UWAGA: Jeśli biszkopt będzie jadło niemowlę, nie dodawaj proszku do pieczenia. Takie ciasto można podawać maluchowi od 10 miesiąca życia.

60.Pasta drobiowo-jarzynowa



Składniki:
- 40 g surowego mięsa z piersi z indyka
- 50g włoszczyzny w tym 1/2 małej marchwi, kawałeczek cebuli, cząstka selera
- troszkę wody
- ugotowane żółtko
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:
Ugotuj razem włoszczyznę i mięso. Ugotowane warzywa, mięso i żółtko przemiel przez maszynkę. Do pasty dodaj kropelkę oleju, oraz drobno posiekaną pietruszkę i wszystko dokładnie wymieszaj.

61.Placuszki serowe



Składniki:
- 1 serek homogenizowany
- 3/4 szlanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko

Sposób przygotowania:
Rozmieszać wszystkie składniki łyżką w misce, tak żeby powstała konsystencja ciasta na naleśniki. Kłaść na rogrzany na patelni tłuszcz. Podawać posypane cukrem waniliowym.

62.Pulpeciki cielęce



Składniki:
- 100g cieleciny
- 2 łyżeczki masła
- jajko
- bułka tarta 10g
- włoszczyzna
- zielona pietruszka.

Sposób przygotowania:
Cielęcinę ugotuj w warzywach. Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę dodając ugotowane warzywa. Dokładnie utrzyj masło z jajkiem, dodaj zmielone mięso z warzywami, drobno posiekaną pietruszkę oraz tartą bułkę. Uformuj okrągłe pulpeciki. Włóż do wrzącego wywaru jaki pozostał po ugotowaniu mięsa, gotuj około 10 min.

63.Pulpety z indyka



Składniki:
- ok. 60 g gotowanej piersi indyka
- 5 g masła
- 4 g bułki tartej
- łyżeczka posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 2 szklanki wywaru z jarzyn
- można dodać żółtko

Sposób przygotowania:
Ugotowane mięso zmiksuj z odrobiną przegotowanej wody. Żółtko utrzyj z masłem i dodaj mięso, natkę oraz bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj 3 pulpeciki i wrzuć do gotującego wywaru z jarzyn. Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Pulpety można również ugotować w rosole. Podaj maluszkowi pulpecik z ugotowanymi, ugniecionymi jarzynkami.

64.Shake owocowy



Składniki:
- Jogurt naturalny (najlepiej gęsty)
- banan
- inne owoce (zależnie od pory roku
- zakupionych mrożonek lub upodobań dziecka - maliny
- jagody
- jeżeli dziecko jest starsze i nie reaguje uczyluleniem to truskawki
- mandarynki
- pomarańcze

Przygotowanie:
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w blenderze. Zajmuje to kilka minut a powstaje pyszny koktail właściwie dla całej rodziny. Doskonały na upały jako popołudniowy podwieczorek lub drugie śniadanie.













stat4u © Copyright 2001. All rights reserved. Contact: JimWORLD Powered by Free Site Templates