Przepisy kulinarne dla niemowląt



Zasady żywienia 6 m-c niemowlaka:



Niemowlę karmione piersią nie wymaga dokarmiania. Niemowlę w wieku 6 miesięcy karmione mlekiem modyfikowanym może spożywać takie warzywa jak :brokuły, cukinia, kalafior jak również ziemniaki, marchew, jabłko, dynia, kalarepa, porzeczki, które możemy już wprowadzać od 5 miesiąca. W tym miesiącu można po raz pierwszy wprowadzić mięso.




1.Zupa z mięsem



Składniki:
- 100 gram kurczaka lub indyka
- 1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 szklanki wody





Sposób przygotowania:
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.



2.Zupa z kurczakiem



Składniki:
- marchew
- ziemniak
- mięso z piersi kurczaka
- seler
- pietruszka
- oliwa

Sposób przygotowania:
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.



Ważne! Sprawdź jak pokonać rotawirusa



3.Zupa z królikiem



Składniki:
- marchew
- ziemniak
- por
- 100 g mięsa z królika
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka

Sposób przygotowania:
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.



4.Indyk w jarzynach



Składniki:
- marchew
- ziemniak
- 100 g mięsa z piersi indyka
- groszek zielony
- olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany

Sposób przygotowania:
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.

5.Kurczak z jabłkami



Składniki:
- marchew (350 gram)
- mięso z kurczaka(100gram)
- 200 g świeżej kukurydzy ugotowanej do miękkości lub mrożonej i ugotowanej
- masło 1 łyżeczka
- kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
- sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek

Sposób przygotowania:
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku. Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.

6.Jagnięcina z kaszą



Składniki:
- marchew(300 gram)
- ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku

Sposób przygotowania:
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną. Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku. Jeśli za gęste dodać wody.

7.Indyk z kalarepą



Składniki:
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
- kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy

Sposób przygotowania:
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

8.Przecier z jabłek



Składniki:
- 100 g jabłek (słodkie i soczyste)
- 1 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wody

Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem.

9.Przecier z malin



Składniki:
- 1 szklanki malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.



10.Sok marchewkowo-jabłkowy



Składniki:
- średnia marchew
- średnie jabłko

Sposób przygotowania:
Marchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Šcieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.

11.Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym



Składniki:
- mleko następne płynne 150g
- 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
- 1/5 szklanki wody (50g)

Sposób przygotowania:
Kaszkę pozostawiamy na godzinę w zimnej wodzie aby nasiąkła. Następnie gotujemy przez 25-30 min. Przygotowujemy porcję mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę.



12.Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu



Składniki:
- 1 pietruszki (25g)
- 1 marchwi (15g)
- ziemniak
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 100 ml wody
- chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g)

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.

13.Mięso z kurcząt z jabłkiem



Składniki:
- średnie jabłko (80g)
- łyżeczka kleiku ryżowego
- 25 g piersi z kurczaka
- łyżeczka świeżego masła
- 60-70 ml wody

Sposób przygotowania:
Jabłko płuczemy, obieramy po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy osobno, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.



14.Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem



Składniki:
- średnie jabłko
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- 15g piersi z kurczaka
- 20 ml wody

Sposób przygotowania:
Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso , po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

15.Zupa jarzynowa z buraczkiem



Składniki:
- 1 marchwi (30g),
- 1 ziemniaka (20g),
- 1 pietruszki (20g),
- 1 buraka (20g),
- łyżeczka świeżego masła ,
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,
- 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.

16.Zupka jarzynowa z cielęciną



Składniki:
- 2 łyżki kleiku kukurydzianego
- 20g cielęciny
- 100g wody
- 1/5 małej marchwi (20g)
- 1 małego ziemniaka (20g)
- 1 małej pietruszki (20g)
- brokuły (20g)
- seler (10g)
- łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy ,obieramy, płuczemy a następnie drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mięso drobno siekamy. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostygnięciu podajemy dziecku.


17.Zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem



Składniki:
- 1 małej marchwi
- mały ziemniak
- 1 pietruszki (20g)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- łyżeczka masła
- 120 ml wody
- 20 g cielęciny

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Cielęcinę czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Dodajemy masło i ponownie gotujemy.

18.Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem



Składniki:
- 20g mięso z indyka,
- odrobina kalafior,
- odrobina kalarepa,
- pietruszka - natka
- 60-70ml. wody(zagotowana)
- 2 marchewki,
- 0,5 ziemniaka,
- 1 łyżeczka kleik ryżowy,
- 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut. Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Podawaj po ostudzeniu

19.Przecier z cukinii



Składniki:
- filiżanka pokrojonej w kostkę cukini ze skórką
- łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Cukinię ugotuj do miękkości nad parą lub w odrobinie wody. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.

20.Przecier z dyniowatych



Składniki:
- filiżanka pokrojonych w dużą kostkę: dyni, cukini, kabaczka, patisona
- łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Warzywa ugotuj do miękkości nad parą. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.



21.Przecier z czarnych jagód



Składniki:
- 200g czarnych jagód
- 20 ml przegotowanej wody mineralnej
- łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Jagody umyj i przetrzyj przez sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte jagody i wymieszaj. Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurtem naturalnym.

22.Papka z dyni i jabłka



Składniki:
- 50g obranej dyni
- 50g słodkiego jabłka
- niewielka ilość wody

Sposób przygotowania:
Dynie i jabłko pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć dynie i jabłko, gotuj do miękkości. Przestudź i zmiksuj.

23.Papka z brokuł



Składniki:
- kilka różyczek brokuła
- łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Brokuła ugotuj na parze, przełóż do miseczki dodaj masło i zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.

24.Mus jabłkowy



Składniki:
- duże słodkie jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- łyżeczka kleiku ryżowego

Sposób przygotowania:
Jabłko obierz, pokrój na cząstki. W garnuszku zagotuj niewielką ilość soku. Na wrzątek wrzuć pokrojone jabłko. Gotuj aż jabłko zmięknie. Przestudź i dodaj pozostały sok oraz kleik. Wszystko razem zmiksuj.

25.Papka marchewkowa



Składniki:
- marchewka
- łyżeczka kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- woda

Sposób przygotowania:
Marchewkę umyj, cieniutko obierz i opłucz. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć marchewkę i gotuj do miękkości. Dodaj masło i kleik. Całość zmiksuj i jeszcze raz zagotuj. Podaj po przestudzeniu.



26.Papka z ziemniaka



Składniki:
- 1 ziemniak
- łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Ziemniaka ugotuj na parze lub w garnuszku wrzucając na wrzątek. Rozgnieć widelcem dodaj masło i wymieszaj.

27.Papka z kalafiora



Składniki:
- 2 różyczki kalafiora
- łyżka mleka modyfikowanego
- łyżeczka masła
- 10g mięsa z piersi kurczaka
- woda do ugotowania mięsa

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Kalafiora ugotuj na parze ok 20min. W niewielkiej ilości wody rozprowadź mleko dodaj masło, posiekane mięsko i ugotowanego kalafiora. Całość zmiksuj.



28.Papka warzywna z kurczakiem



Składniki:
- 1 marchewki
- 1 ziemniaka
- 1 różyczka brokuła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20g surowego mięsa kurczaka z piersi
- 100 ml wody
- szczypta natki pietruszki
- dodatkowo woda do ugotowania mięsa

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć mięso, ugotuj ok 10 min. Wywar wylej a mięso posiekaj. Marchewkę i ziemniaka obierz i umyj. W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj brokuła. Dodaj oliwę, natkę i posiekane mięsko. Całość zmiksuj. Od 8 miesiąca możesz dodać majeranek.

29.Surówka z jabłka i marchewki



Składniki:
- słodkie jabłko
- marchewka
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Jabłko i marchew umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj jabłko i marchewkę. Dodaj cukier, jeśli jabłko jest zbyt kwaśne oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę i jabłko utrzyj na grubych oczkach.

30.Surówka z marchewki



Składniki:
- marchewka
- szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Marchewkę umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj cukier i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę utrzyj na grubych oczkach.



31.Surówka z jabłka



Składniki:
- słodkie jabłko
- szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Jabłko umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj cukier jeśli jabłko jest zbyt kwaśne i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę utrzyj na grubych oczkach.

32.Kisiel z Bobo Fruta



Składniki:
- 100 ml soku typu bobofrut
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru (nie jest konieczna)

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. Dodaj cukier. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.



33.Kisiel mleczny z żółtkiem



Składniki:
- 20g mieszanki mlecznej
- 100ml wody
- łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 żółtka

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę. Wodę ostudź, odlej 50 ml do szklanki, w pozostałej wodzie rozrób mieszankę mleczną. W wodzie odlanej do szklanki rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i żółtko i doleją ją do garnuszka z mieszanką. Całość zagotuj cały czas mieszając.

34.Deser mocno pomarańczowy



Składniki:
1 marchewka
kawałek dyni
3 łyżki kaszki kukurydzianej
woda

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj wodę na wrzątek wrzuć obraną i umytą marchewkę. Gotuj aż marchewka będzie miękka. Dodaj pokrojoną w kawałeczki dynię oraz kaszkę kukurydzianą. Zagotuj i zmiksuj. Możesz dodać odrobinę cukru, miodu lub melasy (syrop z buraków do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością). Możesz podać jako samodzielne danie lub z serkiem czy naturalnym jogurtem dla malucha po 12 miesiącu.



35.Galaretka z soku z porzeczek



Składniki:
- szklanka soku porzeczkowego
- półtorej szklanki cukru

Sposób przygotowania:
Umyte, przebrane i oczyszczone owoce sparz wrzątkiem i przetrzyj przez sito do wyparzonej miski. Wsyp cukier i mieszaj aż masa przybierze postać galaretki. Przełóż galaretkę do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Z wytłoczyn można zrobić napój lub kisiel.

36.Mus brzoskwinia-jabłko-banan dla dzieci



Składniki:
- 1 brzoskwinia
- pół jabłka
- 1 banan
- 3 łyżki jogurtu

Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać ze skórek a następnie wszysto zmiksować w mikserze, dodać jogurt. Podawać od razu.

37.Owoce ze słoika



Składniki:
- Kilogram zdrowych dojrzałych owoców jagodowych
- półtora kilograma cukru.

Sposób przygotowania:
Maliny, porzeczki lub czarne jagody dokładnie umyj, przebierz i oczyść z szypułek. Małymi porcjami przelej na sitku wrzątkiem, osącz i wrzuć do makutry. Wsyp cukier i ucieraj z owocami, aż uzyskasz jednolitą gęstą masę. Jeżeli owoce zawierają dużo pektyny (jak np. porzeczki), to masa po pewnym czasie przybierze konsystencję galarety. Surówkę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

38.Puree z dyni



Składniki:
- 1 filizanka pokrojonego w drobną kostkę miąższu dyni
- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Miąższ dyni zalewamy w rondelku trzema łyżkami wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 5 minut). Miksujemy. Przed podaniem dziecku puree powinno ostygnąć.

39.Zielona zupa



Składniki:
- garść mrożonego groszku lub brokułów
- średni ziemniak (niekoniecznie)
- łyżka ugotowanego mięsa drobiowego lub pół ugotowanego żółtka
- łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie (nie musisz go rozmrażać) i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa nieco przestygną, dodaj rozdrobnione mięso lub żółtko. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą, mlekiem modyfikowanym lub mlekiem z piersi. Możesz przygotować z tych składników także purée. Potrawę możesz zagęścić kleikiem ryżowym. Żeby ładnie wyglądało na wielkanocnym stole, nałóż je łyżką do lodów. Obok możesz położyć np. łyżkę białego purée z pietruszki.

40.Zupa krem z kalafiorów



Składniki:
- kalafior
- duża cebula lub por
- 3-4 szklanki rosołu
- wywaru z warzyw lub wody
- główka sałaty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i vegeta (niemowlętom zupy niczym nie przyprawiamy)
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Podziel kalafior na różyczki, cebulę posiekaj. Cebulę zeszklij w rondlu na oleju, dorzuć różyczki kalafiora, wlej płyn i gotuj pod przykryciem. Kiedy kalafior zmięknie, dodaj oczyszczone i poszarpane na kawałeczki liście sałaty oraz koperek i ponownie zagotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj ze śmietaną i świeżym koperkiem.



41.Owoce ze słoika



Składniki:
- Kilogram zdrowych dojrzałych owoców jagodowych
- półtora kilograma cukru.

Sposób przygotowania:
Maliny, porzeczki lub czarne jagody dokładnie umyj, przebierz i oczyść z szypułek. Małymi porcjami przelej na sitku wrzątkiem, osącz i wrzuć do makutry. Wsyp cukier i ucieraj z owocami, aż uzyskasz jednolitą gęstą masę. Jeżeli owoce zawierają dużo pektyny (jak np. porzeczki), to masa po pewnym czasie przybierze konsystencję galarety. Surówkę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

42.Przecier z cukinii



Składniki:
- mała cukinia
- dodatki: masło
- olej
- ryż

Sposób przygotowania:
Cukinię pokrój na plasterki. Ugotuj do miękkości nad parą lub w odrobinie wody. Przetrzyj przez sito lub rozgnieść widelcem. Z podanej ilości uzyskasz cztery porcje. Do każdej porcji na talerzyku dodaj łyżeczkę świeżego masła albo oleju lub wymieszaj papkę z ryżem ugotowanym na wodzie bądź mleku modyfikowanym (zamiast ryżu możesz podać bezglutenowy biszkopt).

43.Zupa krem z kalafiorów



Składniki:
- kalafior
- duża cebula lub por
- 3-4 szklanki rosołu
- wywaru z warzyw lub wody
- główka sałaty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i vegeta (niemowlętom zupy niczym nie przyprawiamy)
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Podziel kalafior na różyczki, cebulę posiekaj. Cebulę zeszklij w rondlu na oleju, dorzuć różyczki kalafiora, wlej płyn i gotuj pod przykryciem. Kiedy kalafior zmięknie, dodaj oczyszczone i poszarpane na kawałeczki liście sałaty oraz koperek i ponownie zagotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj ze śmietaną i świeżym koperkiem.

44.Bukiet warzywny



Składniki:
- 1/2 marchewki
- 1/4 pietruszki
- 1/4 kalarepki
- 1 duża łyżka zielonego groszku
- 1 ziemniak
- mały buraczek
- mała wiązka świeżego koperku
- kilka fasolek szparagowych
- 2 małe różyczki brokuła
- oliwa z oliwek
- 200 ml wody
- mięso z indyka (duża łyżka wcześniej ugotowanego).

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wrzucamy kilka gałązek koperku chwilę gotujemy Następnie wrzucamy wcześniej obrane, umyte i pokrojone w małą kostkę warzywa, gotujemy je aż bedą miękie. Na końcu wrzucamy ugotowane mięso z indyka. Wyłączamy, dodajemy oliwę z oliwek, świeży koper i wszystko razem miksujemy. Studzimy i podajemy, zupa oprócz ciekawej barwy, ma wspaniały smak i przede wszystkim zapach.

45.Zdrowa zupka



Składniki:
- 5 różyczek brokułów
- 1/4 ziemniaka słodkiego (kumera)
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- kasza jaglana

Sposób przygotowania:
Brokuły i ziemniaka ugotować na parze aż zmiękną (nie za długo, żeby nie straciły witamin!). Pod koniec gotowania polać warzywa oliwą z oliwek. Osobno ugotować kaszę jaglaną (3-4 łyżki, zależy jakie lubisz gęste). Ugotowane warzywa i kaszę zmiksować razem z 50 ml wywaru, który mamy z gotowania warzyw. Smacznego:)

46.Zupka pychotka



Składniki:
- 1/2 pietruszki
- 1 duża marchew
- kawałek piersi z kurczaka, lub tez jak kto woli mięso cielęce albo królicze
- troszeczke selera
- mały ziemniak,
- szczypta soli
- łyżka masła,
- 2-3 łyżeczki kaszy manny

Sposób przygotowania:
wszystko tarkujemy włącznie z mięskiem na tarce z malymi oczkami ,i gotujemy przyprawiając szczyptą soli,[może być tez odrobina cukru],gdy wszystko bedzie mięciutkie dodajemy 3 łyżeczki kaszy manny i masło.zupka słodziudka w sam raz dla niejadków.SMACZNEGO!



47.Zupka ze slodkiego ziemniaka - wspaniała



Składniki:
- konieczny jest słodki ziemniak (pomaranczowy w srodku- juz do kupienia w wielu sklepach) - 1 duzy
- marchewka - 2 duze
- piers z kury - jedna pojedyncza
- ryz
- maslo
- vegeta

Sposób przygotowania:
Zagotowac razem piers z kury, marchewke i słodkiego ziemniaka do miekkosci z lyzeczka maselka i szcypta vegety. Warzywa zmiksowac, a mieso drobno pokroic i dorzucic do warzyw. Ryz zagotowac osobno i dodac do zupki dla nauki gryzienia. Zupa jest wspaniala w smaku tylko niestety obecnosc slodkiego ziemniaka jest niezbedna. Ogolnie proporcje kury do warzyw maja byc jak 1 do 2

48.Zupka ze szpinakiem



Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak
- kawałek piersi indyka,
- gałazka szpinaku (można dać mrożony, ale to nie to samo),
- woda

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki gotuję na parze oddzielnie i potem podczas miksowania dodaję wody, ale można też ugotować warzywa razem i dodać oddzielnie ugotowane mięsko i dopiero miksować.

49.Owocowo-mleczny koktail



Składniki:
- 100 ml mleka
- 2-3 łyżki jagód lub gruszki (albo mango lub papaja itp.)

Sposób przygotowania: zmiksować mleko i owoc aby konsystencja była płynna można wmiksować 2 kostki lodu szczególnie w tym czasie kiedy maluchowi "idą" ząbki podawać od razu

50.Bezmleczne piure ryżowe



Składniki:
10 gr ryżu
100 ml wody
100 gr łagodnego jabłka
łyżka masła

Sposób przygotowania:
Zagotować wodę, wrzucić ryż. Jabłko drobiutko pokroić i wraz zmasłem przełożyć do garnuszka. Krótko gotować a następnie całość rozmiksowac na papke. W ten sposób przygotowany mus wymieszać z ryżem.

51.cielęcinka dla Jasia



Składniki: kawałek cielęcinki (ok. 10 dag.) ugotowany na parze, 1-2 słoiczki dyni (ja używam Gerbera), ok. łyżka ugotowanego na parze jabłka

Sposób przygotowania:
Poza dynią, cielęcinka i jabłuszko powinny być ugotowane. Trzy składniki miksujemy. Wychodzi pyszna papka z dużą ilością mięska. Jaś to uwielbia.

52.Gulasz z indyka z marchewką i kukurydzą



Składniki:
175g ziemniaków
175g marchwi
115g piersi z indyka
50g mrożonej kukurydzy
300ml mieszanki mlecznej lub wody Sposób przygotowania:
Wszystko gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż mieso będzie miekkie. Zmiksować lub przetrzeć przez sito. Objętość: 600ml



53.Kurczak z cukinią i winogronami



Składniki:
pierś z kurczaka (lub indyk)
1/4 szklanki rosołu
8 zielonych winogron (obrane i bez pestek)
pokrojona cukinia

Sposób przygotowania:
Ugotować pokrojone mięso, pokrojone winogrona i cukinie w rosole. Zmiksować przed podaniem. Można zagęścić ryżowym kleikiem.

54.Bananowe szaleństwo



Składniki:
- 1 łyżka ugotowanego ryżu
- 1 łyżka jogurtu z pełnego mleka
- 1 mały banan lub 1/2 dużego
- cynamon (nie jest konieczny)

Sposób przygotowania:
Ugnieć banan i zmieszaj z jogurtem oraz ugotowanym ryżem. Połowę porcji podaj dziecku w miseczce, a resztę umieść w pojemniku próżniowym i schowaj do lodówki (można przechowywać w lodówce do 48 godzin). Polecam również zamiast banana użyć piure z gruszek lub jabłek. Spróbuj dodać cynamonu.

55.Banany



Składniki:
- łyżeczka masła
- mały dojrzały banan
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- szczypta cynamonu Sposób przygotowania:
Lekko podsmażyć pokrojony banan na maśle. Dodać cynamon i sok. Dusić przez 2 minuty.

56.Pianka owocowa



Składniki:
- galaretka owocowa,
- mleko skondensowane niesłodzone

Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotować w/g przepsu, lekko ostudzić, wlać do mleczka i miksować na piankę. Rozlać do pucharków i schłodzić. Można zrobić wielokolorową piankę np: trzy kolory galaretki i zrobić j.w. wlewając do pucharków najpierw jeden kolor i delikatnie schodzić następnie drugim kolorem dopełnić pucharek itd.

57.Piure marchewkowe



Składniki:
- 40 dkg marchwi
- łyżeczka oleju słonecznikowego
- dwie łyżki wody

Sposób przygotowania:
Marchewki umyć, obrać i pokroić w cieńkie krążki. Olej podgrzać na patelni lub w garnuszku i dodać marchewkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Powoli dodawać wodę jednocześnie mieszając intesywnie, tak by utworzyło się jednolite piure.

58.Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem



Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- 15 g piersi z kurczaka
- 20 ml wody

Sposób przygotowania:
Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso, po ugotowaniu drobno siekamy (miksujemy). Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

59.Kaszunia



Składniki:
- kasza manna
- gęsty syrop owocowy

Sposób przygotowania:
Ugotować na gęsto kaszę manną, wyłożyć ja na talerz, potem polać na około syropem. I wszystko gotowe

60.Kisiel mleczny z żółtkiem



Składniki:
mleko modyfikowane następne (w proszku)
woda ok. 135ml
łyżeczka mączki ziemniaczanej
1 żółtka

Sposób przygotowania:
Umyj starannie jajko, sparz wrzątkiem i oddziel żółtko od białka. Podziel żółtko na dwie części. Przygotowaną wodę też podziel na dwie części. Połowę porcji wody wlej do garnuszka i postaw na ogniu. Dodaj mączkę ziemniaczaną i mieszając gotuj na małym ogniu. Następnie dodaj połowę żółtka, dobrze je rozprowadź, mieszając, zagotuj jeszcze raz. Do drugiej części wody wsyp mleko (wg proporcji zamieszczonych na opakowaniu). Połącz razem kisiel i mleko. Przelej do miseczki i ostudź. Podawaj dziecku z przecierem owocowym lub sokiem.

61.Słodziutki kisielek brzoskwiniowy



Składniki:
- dwie dojrzałe brzoskwinie
- 3/4 szklanki wody
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie umyć,obrać ze skórki. Utrzeć na tarce. Do małego garnuszka przełożyć brzoskwinie dodać 1/2 szklanki wody i cukier. Zagotować. W pozostałej części wody rozrobić skrobię ziemniaczaną i dodac do gorącego przecieru. Chwilkę pogotować. SMACZNEGO DLA MAŁEGO SMAKOSZA!

62.Krem z brokułów



Składniki:
- 1,5 l wody
- 50 dkg brokułów
- łyżka wywaru z warzyw
- łyżka margaryny słonecznikowej

Sposób przygotowania:
Umyć brokuły, wrzucić do gotującej wody i pozostawić na 20 min. Następnie przetrzeć przez tarkę. Ponownie przełożyć do garnka, dodać łyżkę rozpuszonej margaryny i wywar z warzyw. Gotować przez 5 min



63.Jarzynowa z żółtkiem



Składniki:
- Ok. 50 g obranych warzyw:
- Marchewka
- Pietruszka
- Seler
- Kalarepka
- Burak
- Ziemniak
- Ok. 25 g chudego mięsa (np. filet z indyka)
- 2 łyżeczki błyskawicznej kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego
- pół łyżeczki masła
- pół żółtka
- ok. 60-80 ml wody

Sposób przygotowania:
Obrane, umyte i pokrojone warzywa zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20-30 minut). Następnie przestudź i zmiksuj na papkę (możesz również przetrzeć przez sitko). Dodaj masło i połowę żółtka. W osobnym garnuszku ugotuj kawałek mięska, drobno posiekaj i dodaj do przygotowanej papki warzywnej. Ponownie zmiksuj. Dosyp kaszkę lub kleik (błyskawiczny, nie wymagający gotowania) i dokładnie wymieszaj. Z podanych składników przygotujesz ok. 120 g gęstej zupki.













stat4u Copyright 2001. All rights reserved. Contact: JimWORLD Powered by Free Site Templates